2 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα του CLINTEL προς τους Εθνικούς πολιτικούς και παγκόσμιους ηγέτες στην COP26

  1. Αναμφισβήτητα γεγονότα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ΔΕΝ είναι καταστροφική, και ως εκ τούτου, ΔΕΝ υφίσταται κλιματική κρίση. Σταματήστε την καταστροφολογία  σας. Ο φόβος οδηγεί πάντα σε λάθος αποφάσεις και κυρίως καταστρέφει τoν νου των νέων μας. Αντίθετα, εμπνεύστε τους με μια θετική προοπτική!
  2. Η μεγάλη εικόνα του κλίματος μας λέει ότι προχωράμε σιγά σιγά με διακυμάνσεις στην επόμενη εποχή των παγετώνων. Η ανάκαμψη από τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων ήταν πολύ ευεργετική για την ανθρωπότητα και τη φύση. Απολαύστε το σημερινό σχετικά ήπιο κλίμα! Κάποια στιγμή στο μέλλον θα περάσουμε πάλι σε μια πιο ψυχρή φάση και τελικά στην επερχόμενη εποχή των παγετώνων.
  3. Η μεγάλη εικόνα του κλίματος μας λέει επίσης ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αποτελούνται από κύματα καύσωνα και κρύα μέτωπα, ξηρασίες και πλημμύρες, τυφώνες και χιονοθύελλες κ.λπ. αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κλίματος της Γης. Σταματήστε να επιλέγετε και να προβάλετε μόνο τα καιρικά φαινόμενα που ταιριάζουν στην ατζέντα σας για να προκαλέσετε φοβία!
  4. Ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες, οι πραγματικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα κλιματικά μοντέλα του IPCC παραποιούν σοβαρά την αμεροληψία της επιστήμης . Η πραγματικότητα είναι ότι οι αλλαγές στις εκπομπές CO2 έχουν αμελητέα επίδραση στον καιρό και το κλίμα της Γης. Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ήταν σταθερή και μικρή εδώ και αιώνες.
  5. Το CO2δεν αποτελεί ρύπο. Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη. Η φωτοσύνθεση είναι ευλογία. Περισσότερο CO2είναι ευεργετικό για τη φύση, κάνοντας τον πλανήτη πιο πράσινο . Επίσης, ωφελεί τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως (βλ. Εικόνα 1), δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πείνα.
  6. Παρακαλούμε, σταματήστε να ακολουθείτε υποτακτικά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Βασίζεται στο φόβο και μόνο θα φτωχύνει τα έθνη του κόσμου. Αντίθετα, αναπτύξτε συγκεκριμένα σχέδια προσαρμογής του κλίματος, σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Οι παγκόσμιες πολιτικές μετριασμού κοστίζουν υπέρογκα χρηματικά ποσά και δεν έχουν σώσει ποτέ ούτε μια ζωή. Τα εθνικά σχέδια προσαρμογής λειτουργούν, ανεξάρτητα από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής (βλ. Εικόνα 2).
  7. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παίξουν μικρό μόνο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Χρησιμοποιήστε καθαρή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα για τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεργαστείτε παγκοσμίως για την ανάπτυξη των πυρηνικών σταθμών του μέλλοντος, μαζί με νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και μεταφοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι η ευημερία για όλους.

Εικόνα 1: Το  CO2  δεν είναι ρύπος. Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη. Περισσότερο CO2  είναι ευεργετικό για τη φύση,  κάνοντας τον πλανήτη πιο πράσινο. Επίσης, ωφελεί τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πείνα

Σχήμα 2: Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κλίμα έχουν μειωθεί πάνω από 95% τον περασμένο αιώνα λόγω της αυξανόμενης ευημερίας! Οι πολιτικές μετριασμού κάνουν το αντίθετο καθώς καταστρέφουν τον πλούτο. Η επένδυση στην προσαρμογή λειτουργεί πάντα, ανεξάρτητα από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής. 

Εκ μέρους των πρεσβευτών του CLINTEL και των συνδρομητών του στο WCD,
Ο Δρ A.J. (Guus) Berkhout, Πρόεδρος του CLINTEL
Ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικής
Μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (KNAW)
Μέλος της Ολλανδικής Ακαδημίας Μηχανικών (AcTI)