November 2, 2021

CLINTEL-ova poruka političarima i svjetskim vođama na COP-u 26

  1. Pouzdane činjenice pokazuju da globalno zatopljenje NIJE katastrofalno, pa stoga NEMA klimatske krize. Zaustavite svoje poruke koje izazivaju strah. Strah uvijek vodi do pogrešnih odluka i prije svega uništava umove naših mladh. Umjesto toga, nadahnite ih pozitivnom perspektivom!
  2. Velika klimatska slika nam govori da se polako, kroz uspone i padove, krećemo u sljedeće ledeno doba. Izlazak iz Malog ledenog doba je bio koristan za čovječanstvo i prirodu. Uživajte u današnjoj relativno blagoj klimi! Jednom u budućnosti ćemo opet prijeći u hladniju fazu i naposljetku u sljedeće ledeno doba.
  3. Velika klimatska slika nam također govori da je ekstremno vrijeme, koje se sastoji od toplinskih valova i hladnih fronta, suša i poplava, uragana i snježnih oluja, itd., sastavni dio Zemljine klime. Prestanite birati vremenske prilike koji odgovaraju vašem planu zastrašivanja!
  4. Već dugi niz desetljeća promatranja u stvarnom svijetu pokazuju da klimatski modeli IPCC-a značajno odstupaju od nepristrane znanosti. U stvarnosti promjene emisija CO2 imaju zanemariv utjecaj na vrijeme i klimu na Zemlji. Također je ćinjenica da je porast razine mora stoljećima stabilan i mali.
  5. CO2 nije zagađivač. Neophodan je za sav život na Zemlji. Fotosinteza je blagoslov. Više CO2 je korisno za prirodu, ozelenjavajući Zemlju. Također koristi poljoprivredi, povećavajući prinose usjeva diljem svijeta (vidi sliku 1), što nam omogućuje rješavanje globalne gladi.
  6. Molim vas, prestanite ropski slijediti Pariški klimatski sporazum iz 2015. godine. Zasnovan je na strahu i samo će osiromašiti države svijeta. Umjesto toga, izradite konkretne planove klimatske prilagodbe, u regionalnoj suradnji. Politike globalnog ublažavanja posljedica basnoslovno koštaju, a nikada nisu spasile niti jedan život. Nacionalni planovi prilagodbe djeluju, bez obzira na uzroke klimatskih promjena (vidi sliku 2).
  7. Energija vjetra i sunca mogu igrati samo malu ulogu u energetskoj tranziciji. Koristite čista fosilna goriva za povećanje energetske potrebe, posebno u zemljama u razvoju. U međuvremenu, surađujte širom svijeta na razvoju nuklearnih elektrana budućnosti zajedno s novim tehnologijama skladištenja i transporta. To će rezultirati prosperitetom za sve.

Slika 1: CO2 nije zagađivač. Neophodan je za sav život na Zemlji. Više CO2 je korisno za prirodu, ozelenjavajući Zemlju. Također koristi poljoprivredi, povećavajući prinose usjeva diljem svijeta, omogućujući nam rješavanje globalne gladi

Slika 2: Broj smrtnih slučajeva povezanih s klimom pao je za više od 95% u prošlom stoljeću zbog sve većeg blagostanja! Politike ublažavanja čine suprotno jer uništavaju bogatstvo. Ulaganje u prilagodbu uvijek djeluje, bez obzira na uzroke klimatskih promjena.

Molimo vas, pročitajte CLINTEL-ovu Svjetsku deklaraciju o klimi.

U ime CLINTEL-ovih ambasadora i potpisnika Deklaracije

Dr. A.J. (Guus) Berkhout predsjednik CLINTEL-a
Profesor emeritus geofizike
član Kraljevske nizozemske akademije znanosti (KNAW)
viši član Nizozemske akademije inženjerstva (AcTI)