Ανοιχτή Επιστολή από την CLINTEL στους Ηγέτες των Χωρών:

Χάγη, 23 Μαρτίου 2020
Καθηγητής Guus Berkhout

Πρόεδρος της CLINTEL
guus.berkhout@clintelgroup.org

Εξοχότατοι,

ΜΑΘΗΜΑ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗΣ: ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω σοβαρής κρίσης υγείας. Σήμερα οι λαοί όλου του κόσμου αντιμετωπίζουν μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης – μια κρίση υγείας με τη μορφή της πανδημίας COVID-19. Οι λαοί χρειάζονται ένα εμπνευσμένο αφήγημα που να τους υπόσχεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Για παράδειγμα, σήμερα είναι εντελώς ανάρμοστο το γεγονός ότι το Πράσινο New Deal που επικεντρώνεται στο κλίμα, κόστους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, βρίσκεται ακόμα στην ημερήσια διάταξη ηγετών όπως οι κκ. Antonio Guterres του ΟΗΕ και Frans Timmermans της ΕΕ.

Εξοχότατοι, σε σύγκριση με την ασθένεια COVID-19, η κλιματική αλλαγή είναι μη-πρόβλημα! Βασίζεται σε μοντέλα υπολογιστών και εξετάζει το απώτερο μέλλον. Στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η προσοχή σας σήμερα ας εστιαστεί στις ανάγκες των ανθρώπων. Μην συνεχίζετε να πιέζετε με τη φιλοδοξία σας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια θανατηφόρα παγκόσμια κρίση. Ναι, υπάρχει έκτακτη ανάγκη, αλλά αυτή ΔΕΝ είναι το κλίμα.

Ενώ θαρραλέοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σώζουν πολλές ζωές, τόσο οι κινδυνολόγοι όσο και οι σκεπτικιστές του κλίματος οφείλουν να σταματήσουν να σκιαμαχούν και να συνεργαστούν εναντίον αυτού του θανατηφόρου ιού. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ταιριάζει η ταπεινότητα. Ηγέτες όλου του κόσμου, σας παρακαλούμε να δείξετε το δρόμο! Ως πρώτο βήμα, τα χρήματα του Πράσινου New Deal πρέπει να ανακατευθυνθούν και να επενδυθούν σε ένα σημαντικά καλύτερο παγκόσμιο σύστημα υγείας. Σε μια τέτοια καινούργια διαδικασία, μην αποκλείσετε τους σοβαρούς επαγγελματίες. Η ιστορία μας λέει ότι μια πανδημία όπως η COVID-19 θα συμβεί και πάλι. Τουλάχιστον, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ: ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ

Τα τελευταία 150 χρόνια δείχνουν ότι η προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια είναι το κλειδί στη δημόσια υγεία, στην υγιεινή, στην εκπαίδευση και στην ευημερία. Τα τελευταία 150 χρόνια επίσης δείχνουν ότι περισσότερο CO2 είναι ευεργετικό για τη φύση, το πρασίνισμα της Γης και την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Γιατί η παγκόσμια ηγεσία να αγνοεί αυτά τα σημαντικά γεγονότα; Γιατί να κάνει το αντίθετο με την εμμονή της στο Πράσινο New Deal και να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής, επιβάλλοντας υψηλού κόστους, αμφίβολες ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους πολίτες;

COVID-19 ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΝΘΡΑΚΑ: ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

Σήμερα, πρέπει να δαπανηθούν δισεκατομμύρια από τα δημόσια χρήματα για να αποφύγουμε τις μαζικές χρεοκοπίες και να επαναφέρουμε την οικονομία όταν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία COVID-19. Η ισχυρή συμβουλή της CLINTEL προς τους ηγέτες των χωρών είναι: «Για να αναβιώσει η παγκόσμια οικονομία μην αυξήσετε περαιτέρω τα κρατικά χρέη. Αντ’ αυτού, δώστε τα χρήματα που προορίζονται για το δαπανηρό Πράσινο New Deal στις σημερινές ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας. Καλέστε το: ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ COVID-19. Έχετε επίγνωση ότι στη σημερινή κρίση η εικατολογική πολιτική της μείωσης του CO2 είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική!»

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ CLINTEL ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ, ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ

Ο κόσμος κινείται προς μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία δέκα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα σε σημαντικές επενδύσεις για ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας που καθιστά οποιαδήποτε πανδημία λιγότερο καταστροφική. Λαμβάνοντας υπόψη την COVID-19, τόσο οι κινδυνολόγοι όσο και οι σκεπτικιστές του κλίματος οφείλουν να παραδεχτούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μη-πρόβλημα. Επομένως, ας σταματήσουμε να σκιαμαχούμε και ας συνεργαστούμε ενάντια στον θανατηφόρο ιό. Σε αυτή τη σκληρή μάχη χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον!

Εξοχότατοι, όντας υπεύθυνοι απέναντι στους λαούς σας, σταματήσετε αμέσως τα σχέδια Πράσινων New Deal. Τα σχέδια αυτά θα ωθούσαν την παγκόσμια οικονομία σε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση. Μην ξοδεύετε δισεκατομμύρια δολάρια για την επιδότηση αμφίβολων ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μαζικών έργων αποψίλωσης για καύσιμα βιομάζας, ενώ χιλιάδες πεθαίνουν. Χρησιμοποιήστε τα δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για αυτά τα σχέδια για να βελτιώσετε το παγκόσμιο σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ COVID-19 της CLINTEL προτείνουμε επίσης την έκδοση ομολόγων για επενδύσεις σε ένα κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που θα ενημερώνει έγκαιρα τους ειδικούς για αλλαγές στην συλλογική υγεία σε όλο τον κόσμο.

Ειλικρινώς υμέτεροι,

Οι πρεσβευτές της CLINTEL

Νομπελίστας Καθηγητής Ivar Giaever, Νορβηγία/ΗΠΑ
Καθηγητής Guus Berkhout, Κάτω Χώρες
Καθηγητής Reynald Du Berger, Καναδάς (Γαλλόφωνος)
Terry Dunleavy, Νέα Ζηλανδία
Viv Forbes, Αυστραλία
Καθηγητής Jeffrey Foss, Καναδάς (Αγγλόφωνος)
Jens Morton Hansen, Δανία
Morten Jødal, Νορβηγία
Καθηγητής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Ελλάδα
Rob Lemeire, Βέλγιο (Ολλανδικής γλώσσας)
Καθηγητής Richard Lindzen, ΗΠΑ
Καθηγητής Henri A. Masson, Βέλγιο(Γαλλόφωνο)
Καθηγητής Ingemar Nordin, Σουηδία
Jim O’Brien, Ιρλανδία
Καθηγητής Ian Plimer, Αυστραλία
Douglas Pollock, Χιλή
Καθηγητής Alberto Prestininzi, Ιταλία
Καθηγητής Benoît Rittaud, Γαλλία
Δρ. Thiago Maia, Βραζιλία
Καθηγητής Fritz Vahrenholt, Γερμανία
The Viscount Monckton of Brenchley, Ηνωμένο Βασίλειο