CLINTEL želi podržati i ohrabriti članove parlamenata i predlaže im kako oporaviti  ekonomiju bez rizičnih eksperimenata.

Kralj Knut Veliki (na slici gore) nije mogao zaustaviti porast razine mora. Ne možemo ni mi. Ne možemo spriječiti prirodne pojave kao što su potresi, cunamiji, vulkanske erupcije, ekstremno vrijeme, globalno zatopljenje i hlađenje, prirodne mutacije, ekonomske cikluse itd. Kada se dogode takvi „crni labudovi“, na mikro ili makro razini, trebamo ih rano identificirati i prilagoditi se na pametan način. Povijest evolucije pokazuje da je čovječanstvo vrlo uspješno u prilagođavanju.

Prirodne promjene su dio života

Uspjeh civilizacije ovisi o našoj mogućnosti prilagodbe promjenama. Prilagodba funkcionira, a mi smo uspješni u tome. Oblici života koji se nisu mogli prilagoditi nisu preživjeli. Idealistički pokušaji ponovnog stvaranja prirode pomoću super računala i utopijskih „zelenih planova“ kako bi se spriječile neizbježne promjene su uvijek propadali. Molimo vas da prestanete propovijedati beznađe kako bi se ekonomija mogla oporaviti. Umjesto toga, vaše politike trebaju davati nadu i pokazati na put brzog oporavka odgovarajućim i realističnim mjerama.

Nemojte pokušavati zaustaviti klimatske promjene, prilagodite im se

Mi se možemo i trebamo prilagoditi toplijem vremenu i porastu razine mora, kad postanu dovoljno značajni za djelovanje. Imamo vremena napretek. IPCC-ova politika smanjivanja (emisija CO2) nikad nije spasila nijedan život, dok je prilagođavanje već spasilo stotine tisuća života.

Nemojte pokušavati zaustaviti prirodne mutacije, prilagodite im se

Možemo i trebamo se prilagoditi posljedicama novih virusnih epidemija poduzimajući pravovremene korake za sprečavanje širenja. U ovom slučaju prilagodba zahtijeva trenutnu akciju! Da je Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila o epidemiji odmah nakon što je otkrivena i da je insistirala prema kineskim vlastima da odmah izoliraju područja Wuhana, mogli su sačuvati svijet od duboke globalne krize.

Ne obazirite se na profitere beznađa

Poštovani članovi parlamenata, molimo vas da ne postanete marionete nadnacionalnih organizacija koje tvrde da mogu zaustaviti ili spriječiti prirodne pojave („crne labudove“). Također, ne obazirite se na lažne proroke čiji će „zeleni“ planovi na dugo razdoblje uništiti globalnu ekonomiju.

Ne borite se protiv neizbježnog. Potaknite građane da se prilagode

Prestanite trošiti novac na utopijsko smanjivanje (emisija CO2). Nakon izolacije (lockdown-a) prijeđite na prilagodbe po mjeri.

Guus Berkhout

Predsjednik CLINTEL-a, office@clintel.org