Gospodin Bill Gates, Bill & Melinda Gates Foundation
500 Fifth Avenue North
Seattle, WA 98109
USA

14 rujna 2020

Poštovani gospodine Gates,

CLINTEL s poštovanjem osporava Vašu objavu: “COVID-19 je strašan. Klimatske promjene bi mogle biti gore”

Grupa klimatske inteligencije (CLINTEL) predstavlja 900 znanstvenika, inženjera i drugih profesionalaca iz 33 zemlje s klimatskog i srodnih područja.

Jedno od pitanja na kojima intenzivno radimo je klimatska osjetljivost – koliko globalnog zagrijavanja je prirodno, a koliko smo sami uzrokovali svojom aktivnošću. Suprotno projekcijama trenutnih klimatskih modela, zaključili smo da je klimatska osjetljivost prema dvostrukoj količini CO2 u atmosferi daleko od zabrinjavajuće; u stvari manja od polovine IPCC vrijednosti.  Naš zaključak je u skladu sa svim mjerenjima napravljenim posljednjih 60 godina.

S dužnim poštovanjem, vaša izjava da bi klimatske promjene mogle imati lošije posljedice od trenutne pandemije, slijedi niz sličnih “i ja tako mislim” izjava konsensusa klimatskih katastrofičara. Proglašena “klimatska kriza” postoji samo u računalnim modelima. Mnogi znanstvenici su već pokazali da je katastrofični scenarij RCP 8.5 izrazito nevjerojatan. Posljednji uvidi i mjerenja jasno potvrđuju da ne postoji klimatska katastrofa. Zašto smrtno plašiti školsku djecu vašim zastrašujućim pričama? Umjesto toga biste ih trebali nadahnjivati!

CLINTEL vas poziva da razmotrite sljedeća pitanja:

  1. Koliko, u velikoj ili maloj mjeri, globalno zatopljenje zaista uzrokuje čovjekova aktivnost povrh prirodnih doprinosa?
  2. Zašto predviđeno, dobijeno računalnim modelima, globalno zagrijavanje premašuje za više od 200% zagrijavanje potvrđeno mjerenjima?
  3. Je li velika dobrobit od više CO2 u atmosferi argumentirano uzeta u obzir?
  4. Je li trošak pokušaja smanjivanja globalnog zagrijavanja veći od izbjegnutog troška prilagodbe?
  5. Što s desetinama milijuna ljudi koji svake godine umiru zato što si ne mogu priuštiti skupu “obnovljivu” struju i kojima su oduzete alternativne mogućnosti pristupačne i pouzdane energije?
  6. Zar nam povijest nije opetovano pokazala da prilagodba promjeni predstavlja snažnu strategiju preživljavanja i razvoja?

Svijet treba provoditi pametnu višedesetljetnu prilagodbu i energetsku strategiju koja je tehnički izvediva, ekonomski pristupačna i društveno razvijajuća (posebno u zemljama u razvoju). Prilažem nekoliko linkova koji prikazuju CLINTEL-ove stavove o klimatskim promjenama.

CLINTEL upravo završava svoju objavu “Energetska politika bez žaljenja”, koja prikazuje kako bez utopijske uloge energije Sunca i vjetra “zaista postoji privlačna zelena zamjena za način na koji funkcionira današnja industrijska ekonomija”. Bili bismo sretni omogućiti koristan dijalog između vaše klimatske grupe i dijela naših svjetski priznatih stručnjaka.

U ime 22 ambasadora CLINTEL-a, s najboljim željama,

Guus Berkhout

Predsjednik CLINTEL-a

Vidi:

CLINTEL-ova Svjetska Deklaracija o klimi:  https://clintel.org/croatia-wcd/

CLINTEL-ov Znanstveni Manifest:            https://clintel.org/znanstveni-manifest/

Klimatske promjene i strah od COVID-a 19:    https://clintel.org/ne-borimo-se-protiv-prirode-prilagodimo-se/