Åpent brev fra CLINTEL i anledning COVID-19-pandemien: Bekjemp viruset, ikke CO2

Den Haag
23 mars 2020
Professor Guus Berkhout
President i CLINTEL
Guus.berkhout@clintelgroup.org

Deres eksellenser

Leksjon i ydmykhet – uforutsigbare naturkrefter forandrer verden

Verden står midt oppe i en alvorlig helsekrise. I dag møter verdens befolkning en underlig nødsituasjon; en helsekrise i form av COVID-19-pandemien. Verdens folk trenger nå et håp om en levelig og god framtid. Vi finner det derfor særdeles upassende at en multi-milliard-kroners grønn ny handlingsplan (Green New Deal) befinner seg på bordet til verdensledere som Antonio Guterres i FN, og Frans Timmermans i EU.

Deres eksellenser, sammenliknet med COVID-19 er klimaendringer et ikke-eksisterende problem. Det er utelukkende basert på computermodeller, og befinner seg langt inn i framtiden. Med den akutte helsekrisen, må deres oppmerksomhet rettes mot menneskers behov i dag. Vær så snill, ikke fortsett å presse målet om nullutslipp på verdens land, i en tid hvor verden må håndtere en dødelig global krise. Ja, det eksisterer en krise, men den handler på ingen måte om klima.

Mens modige leger og sykepleiere redder mange menneskers liv, burde klimaalarmister og klimarealister stoppe å sloss, tre ut av sin egen skygge, og arbeide sammen mot det dødelige viruset. I disse vanskelige tider passer ydmykhet oss alle best. Som et første steg må de midler som er avsatt til den nye grønne handlingsplanen, omdirigeres og investeres i et bedre helsesystem. I dette arbeidet må mange bli med. Historien forteller oss at en pandemi liknende COVID-19 kommer til å gjenta seg. Vi må være bedre forberedt.

Nullutslipp – umulig og uønsket

De siste 150 årene har vist at rimelig og pålitelig energi er nøkkelen til offentlig helse, gode sanitære løsninger, utdanning og velstand. Den samme perioden viser også at mer CO2 er gunstig for naturen. Denne gassen gjør kloden grønnere, og øker våre avlinger. Hvorfor ser verdens ledere bort fra disse fakta? En grønn handlingsplan peker i motsatt retning av hva vi har opplevd gjennom et halvannet århundre med utvikling. De politiske prioriteringer som følger denne grønne satsingen, vil senke menneskers livskvalitet, gjennom å presse kostbar og tvilsom energiteknologi ned på sine borgere.

COVID-19 kombinert med nullutslipp – et utilgivelig feiltrinn

I dag brukes tusenvis av milliarder av kroner på å forhindre at utallige firmaer og virksomheter går konkurs. Det trengs enorme summer for å få økonomiene på fote, når den tid kommer at epidemien ligger bak oss. CLINTELs meget sterke råd til verdens ledere er: For å holde liv i den globale økonomien, unngå å øke landenes statsgjeld. Invester midlene fra den grønne handlingsplanen i tiltak som dekker grunnleggende behov hos folk og samfunn. Kall det gjerne en COVID-19 REKONVALISERINGSPLAN. Vær klar over at i dagens virkelige krise, er målet om reduserte utslipp av CO2 kontraproduktivt.

CLINTELs råd for framtiden: Kjemp mot virus, ikke CO2

Verden beveger seg mot åpen global økonomi, og ti milliarder mennesker. Vi må prioritere betydelige investeringer i et globalt helsesystem, som gjør pandemier mindre katastrofale. Med eksistensen av COVID-19 må klimaalarmister og klimarealister erkjenne at global oppvarming er et ikke-eksistensielt problem. Derfor: Stopp kampen, kom ut av hver deres skygge, og arbeid sammen mot det dødelige viruset. I den livsviktige kampen vi nå befinner oss, trenger vi hverandre.

Deres eksellenser. Vis nå ansvar ovenfor klodens befolkning. Stopp planene om den nye grønne handlingsplanen. Denne grønne politikken vil dytte økonomien lenger inn i en resesjon. Vær så snill, ikke bruk tusenvis av milliarder kroner til å subsidiere tvilsomme lavkarbonteknologier, som peker mot avskoging som et resultat av satsing på biodrivstoff, mens tusener av mennesker dør. Bruk disse enorme summene til å forbedre helsesystemet omkring på kloden. I CLINTELs COVID-19 REKONVALISERINGSPLAN, foreslår vi å utstede obligasjoner for å investere i et globalt overvåkingssystem, som kan varsle eksperter om viktige endringer i befolkningsgruppers helsesituasjon, over hele kloden.

Med vennlig hilsen CLINTELs ambassadører,

Nobel Laureate Professor Ivar Giaever, Norway/USA
Professor Guus Berkhout, The Netherlands
Professor Reynald Du Berger, French speaking Canada
Terry Dunleavy, New Zealand
Viv Forbes, Australia
Professor Jeffrey Foss, English speaking Canada
Jens Morton Hansen, Denmark
Morten Jødal, Norway
Professor Demetris Koutsoyiannes, Greece
Rob Lemeire, Dutch speaking Belgium
Professor Richard Lindzen, USA
Professor Henri A. Masson, French speaking Belgium
Professor Ingemar Nordin, Sweden
Jim O’Brien, Republic of Ireland
Professor Ian Plimer, Australia
Douglas Pollock, Chile
Professor Alberto Prestininzi, Italy
Professor Benoît Rittaud, France
Dr. Thiago Maia, Brasil
Professor Fritz Vahrenholt, Germany
The Viscount Monckton of Brenchley, United Kingdom

Den verdensomspennende klimarealistiske organisasjonen CLINTEL har en deklarasjon som for tiden undertegnet av 840 forskere og profesjonelle innen klimaområdet. Dette brevet er nettopp sendt til verdens beslutningstakere.

By |2020-03-25T20:10:01+01:0025 March 2020|Norway|Comments Off on Åpent brev fra CLINTEL i anledning COVID-19-pandemien: Bekjemp viruset, ikke CO2